Teff y Aplicaciones

What is teff?

Teff is a gluten free grain considered to be a superfood, although it is still unknown to most people. The botanical name is Eragrostis tef and it is believed to have been cultivated for more than 5000 years.
 
It is the smallest cereal grain in the world. Each teff kernel has a diameter of less than 0,8 mm and a length between 1 - 1,17 mm. Teff does not contain gluten in its natural form.

 
There are multiple varieties of teff (more than 300) each of different colour. These vary from shades of ivory to different tones of brown, occasionally reaching a dark purple brown colour, but we usually just refer to white and brown teff. Apart from the colour, the characteristics are very similar.


Where is the teff originally from?

Teff is believed to be originally from Ethiopia where in fact it is still a staple food. Apart from Ethiopia, it is also a staple food in neighbouring countries such as Eritrea, Djibouti, Sudan and Somalia.

 
In these countries It is mainly used to produce ‘injera’, a flat bread similar to a crepe, which is combined with various traditional local dishes.
 
Why is teff so interesting?
 
According to nutrition experts the unique combination of the characteristics of teff make it into a very special food. It is considered a superfood because it contains so many beneficial nutrients for health.

Many characteristics make teff interesting. Here are the most important ones:
  • High content of healthy minerals
  • High in protein
  • High content of essential amino acids
  • Gluten free
  • Very low in fat
  • Contains slow carbohydrates
  • Source of energy
  • Excellent source of fibre
  • Good intestinal absorption
  • Low Glycaemic Index
  • Sustainable foodstuff for the environment
  • GMO free

 
Who benefits from teff?

Everybody can eat teff, from children to elderly people. Teff is highly appreciated by celiac people, sports people, vegetarians and vegans, people with anemia, those with constipation or other problems with the guts, those following a diet and in general for all those who care about their health.




 
El teff

¿Qué es el teff?

El teff es un cereal sin gluten considerado un superalimento, aunque aún es un gran desconocido para la mayor parte de la población. Su nombre botánico es Eragrostis tef y se cree que se originó hace más de 5.000 años. 
 
Es el grano de cereal más pequeño del mundo. Cada grano de teff tiene un diámetro inferior a 0,8 mm y una longitud entre 1-1,7 mm. En su estado natural no contiene gluten.
 
Existen múltiples variedades de teff (más de 300) variando el color desde distintos tonos de color marfil hasta distintas tonalidades de marrón, pudiendo llegar a marrón púrpura oscuro. Habitualmente hablamos de teff blanco y de teff marrón. Sus propiedades son similares, independientemente de su color. 
 
¿De dónde es originario?

Se cree que se originó en Etiopía y actualmente sigue siendo la base de su alimentación. Además de en Etiopía, es un alimento básico también en países limítrofes como Eritrea, Djibuti, Sudán y Somalia.
 
Se utiliza fundamentalmente para la elaboración de la “injera”, un pan plano similar a un “crepe” que combina con todo tipo de alimentos.
 
¿Por qué es tan interesante?

Los expertos afirman que es la combinación, la suma de sus propiedades, lo que convierte al teff en un alimento tan especial. Se le considera un superalimento porque aporta una gran cantidad de nutrientes beneficiosos para la salud.
Son muchas las características que convierten al teff en un alimento muy interesante. Las más reseñables:
  • Alto contenido en minerales
  • Importante cantidad de proteína
  • Alto contenido de aminoácidos esenciales
  • Sin gluten
  • Muy bajo en grasa
  • Contiene carbohidratos lentos
  • Proporciona energía
  • Fuente excelente de fibra
  • Fácil absorción intestinal
  • Bajo índice glucémico
  • Alimento sostenible para el medio ambiente
  • Libre de GMO 
¿Para quién es apropiado?

El teff puede ser consumido por todos, desde niños hasta ancianos. Es especialmente valorado por los celiacos, los deportistas, los vegetarianos y veganos, las personas con anemia, los que tienen problemas de estreñimiento u otras enfermedades del sistema digestivo, los que siguen dietas y en general para todos aquellos que cuiden su nutrición.
 
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